LAMINAREA BLATURILOR DIN LEMN NATUR

 

  1. Se slefuieste lemnul in lungul fibrei pana la finetea dorita.  Se foloseste hartie de slefuit cu granulatie 80-120. Se desprafuieste si se degreseaza prin stergere cu un servetel (preferabil din țesatură nețesută), imbibat in alcool izopropilic 99,9%.
  2. Se amorseaza lemnul cu un strat subtire de rasina epoxidica. Consum de rasina aprox. 300- 450 gr/mp. in functie de absorbtia lemnului. Amorsa se va presa cu o racleta din plastic sau din cauciuc pentru a ajuta patrunderea rasinii in porii lemnului si eliminarea bulelor de la suprafata.
  3.  Dupa 12-24 ore se va slefui usor blatul cu hartie abraziva granulatie 80-120.  Se desprafuieste si se degreseaza cu alcool izopropilic. Se va turna stratul final la grosimea de 1 mm. Consum 1 kg/mp. Pentru a distribui uniform rasina se va folosi un spaclu dintat. Se va trage rasina cu spaclul dintr-o parte in alta si din spate in fata. Aceste miscari ajuta si la spargerea bulelor de aer.
  4. Dupa 20 minute de la turnare se pulverizeaza alcool izopropilic peste suprafata rasinii pentru a ajuta bulele sa se sparga si rasina sa se intinda uniform. Pulverizarea se face  la 1m deasupra rasinii. Se poate folosi si lampa cu propan dar niciodata dupa ce ati pulverizat alcool.

Recomandari:

  • Amestecati usor pentru a nu introduce aer in rasina. Raziuti marginile, fundul si imbinarea pentru a nu ramane rasina neamestecata.
  • Intindeti cu o pensula cand e cazul rasina care se scurge pe canturi.
  • Atentie la planeitate. Rasina se va scurge in partea mai joasa.
  • Lipiti pe conturul blatului pe dedesubt o banda de hartie pentru a putea curata mai usor picaturile de rasina care se vor scurge de pe blat. Faceti acest lucru si la grunduire si la lacuire.
  • Dezlipiti banda dupa 2-3 ore.
  • Protejati pardoseala imprejurul blatului .
  • Folositi manusi de nitril cand lucrati cu rasina.
  • Folositi masca pentru protecitia cailor respiratorii mai ales cand slefuiti.
  • Nu turnati rasina (daca este posibil) in camera unde ati slefuit si desprafuit blatul.
  • Folositi doar lemn uscat. Lemnul umed creaza pete albicioase care devin mai mari cand este expus la caldura.

 

      

        Pete de umezeala extinse si bule de aer aparute pe masuta cu boabe de cafea expusa la soare      

 

  

                    Cratere aparute pe suporturi contaminate cu ceara, uleiuri sau silicon

    

                                             Pete albicioase aparute din cauza umezelii

 

Lemn slefuit cu disc abraziv. Acesta lasa urme (zgaraieturi) cand trece peste fibra.

Lemnul se slefuieste in lungul fibrei cu aparat cu banda sau manual.